25 Ocak 2016 Pazartesi

EMZİREBİLDİM Mİ ACABA? DOYDU MU Kİ?

        Anneliğin belki de en kutsal anlarıdır bebeğinizi emzirdiğiniz anlar... Hem bebeğin beslenmesini ve sakinleşmesini hem de annenin kendini daha çok anne hissetmesini ve özgüveninin gelmesini sağlar. Miniğiniz hiçbir şey yapmayı bilmezken bile emme refleksi ile doğar... Annenin koynunda, anne sıcaklığını alarak ve belki mırıldandığı şarkıları dinleyerek, tanıdığı en güvenilir yerde doyar ve rahatlar. Emme hareketi bir reflekstir ve doğuştan bebek buna programlıdır. Öyle ki anne karnında bile bu hareketi yapar hatta bu ana ultrason esnasında çoğumuz şahit olmuşuzdur. Mücadeleci miniğiniz, anne karnından alıştırmalarını yapar ve doğduktan sonra da ilk aradığı şey sizin memeniz olur :) Lakin çabucak yorulur. Çünkü emme işi öyle kolay bir iş değildir. Hatta zamanla unutulan bu refleksi bugün yapmaya çalışın, ağız-nefes-kulak dengesini sağlayamadığınız için beceremezsiniz. Yaşamak için anne karnındakinden daha fazla enerji sarf eden minik ,üstüne bir de bu bol eforlu işi yaparken uyuyakalır çoğu kez anne memesinde. Hoş onun için sıkıntılı bir durum değildir bu, nasıl olsa en güvendiği limanda en çok hoşlandığı işi yapmaktadır :) Bu yüzden miniğinizin yeni doğan zamanlarında (yani doğumdan 40 günlüğe kadar) her defasında kısa süren emme seanslarıyla memenizi boşaltmasını beklememelisiniz. Bu zamanla olacak bir şeydir. Ve hatta kucağımda emerken her defasında ağzında meme sımsıkı tutmuş, uyuyakalan Melinda yüzünden yerimden kalkıp yemek yiyemediğim bile olmuştur!!!
       Çok doğru mu bu halde uyuyakalmasına izin vermek tartışılır... Bebek ve anne bağının gelişmesi, bebeğin doğum travmasından sonra (çünkü onun için doğmak ve dünyaya gelmek bir travma bence) kendini rahat hissedeceği az yerlerden birinde güvende olması, ağlamadan durduğu için annenin kendini iyi hissetmesi, bebeğin emme hareketinin ve kokusunun annenin hormonlarına ''süt üret'' emri vermesi ve muhtemel sütün az olması durumunu engellemesi avantajları tabi...
     Ama bunun yanında bebeğin emerken anne kucağında uyumayı alışkanlık edinmesi ve doysa bile meme ağzından çıkınca uyanıp ağlaması, bebeğin ağzında sakız olmuş memenin yanım yanım yanması, çatlaması, kanaması gibi dezavantajları da yok değil. O yüzden bence ilk 40 güne kadar izin vermeli buna fakat 40 dan sonra alışkanlığa dönüşebileceği için hele de bebeğiniz yalancı emzik almıyorsa uzaklaşmakta fayda var.
       Şimdi öncelikle : 'Panik Yok! Her şey yoluna girer!'
    -Emmeyi beceremiyor mu bebeğiniz? Emme refleksiyle doğsa da bazı bebekler bunu beceremeyebilir. Korkmayın bu en fazla 3 bilemedin 5 gün sürecek bir şey. Evet canınız çok sıkılacak, moraliniz bozulacak ama bebek illa aç kalmayacak, illa karnını bir şekilde; biberonla, şırıngayla vs doyuracaksınız. Sonra zaten memenizi hap gibi kapacak, cokur cokur emecek. O yüzden panik yok, sadece hemen bir süt sağma makinesi edinin, kiralayın ya da satın alın ve bol bol sağım yapın. Yapın ki meme tembelleşmesin, boşaldıkça güzel güzel süt üretsin ve siz de kendinizi mastit belasından kurtarın.
    -Meme başları yanım yanım yanıyor mu? E alışkın değil ki zavallılar... :) yanmasın yara olmasın da ne yapsın? Çok acıtıyor biliyorum, hatta benimkiler kanayıp yara bile olmuştu! Ama emin olun bu da maksimum 10 gün sürüyor. Muhtemelen bebek meme başını tam kavrayamadığı, ağzının ucuyla çektiği için oluyor. Bebeğin ağzında sakız olan meme, devamlı nemli kaldığı için mevzu kördüğüm halini alıyor.O yüzden birincisi; kesinlikle ve kesinlikle doğru kavramasını sağlamalısınız. Bunun için baktınız yanlış kavradı, takın serçe parmağınızı bebeğin ağzının kenarına ve memeyi çekin. Siz çekince o ağzını daha büyük açacak ve daha güzel kavrayacaktır. Bütün kahverengi kısmı kavradığında hem canınız daha az yanar hem meme daha çok ve çabuk boşalır (unutmayın boşalan meme daha çabuk dolar) hem de bol tazyikli meme bebeği daha çok tatmin eder ve doğru emmeye teşvik eder. İkincisi; emme işi biter bitmez memeyi bebeğin ağzından çekin ki nemli kalmasın.
   -Doğru emzirme yöntemi için şu görselllere bir göz atabilirsiniz:

    -Artık çok geç çoktan yara mı oldular? Yine panik yok, bunun için de bir formül var: hemen bir Evicap kapsül edinin. Kapsülü kırın ve içinden akan E vitaminini meme başlarına sürün. Bu hem yara olan yerin gerginliğini azaltacak hem de iyileşmeyi hızlandıracak. Ve daha da güzeli bebeğe hiç bir zararı yok! Ben şahsen silmedim bile  emzirmeden önce. Yine de içim rahat etsin diyorsanız emzirmeden önce nemli bir bezle silebilirsiniz, kalıntısı bile kalmıyor... Bu çatlaklar ve kanayan yaralar için binbir türlü nane denedikten sonra en randımanlı sonuca e vitamini kapsülü ile ulaştım. Denenmiş garantili yöntemdir ;)
   -Bebek minnacık kendini bile tutamıyor, emzireceğim diye boynum sırtım ağrıyor mu diyorsunuz? Geçeceeeek... Üzülmeyin... Bir zaman sonra yemek yaparken bile emzirebilecek kadar profesyonelleşeceksiniz. Ama o zaman kadar resimdeki pozisyonları deneyip size en rahat geleni uygulayabilirsiniz.


Sadece yatarak emzirmeyi bebek 6 aylık olmadan yapmamanızı (uyuyakalma ve olası boğulma risklerinden ötürü) tavsiye ederim. Yine bir tavsiye; hangi pozisyonda emzirecekseniz emzirin, bebeğin altına koyacağınız bir destek yastığı, hem sizin ağrılarınızı azaltacaktır hem de bebeği daha kolay kavramanızı sağlayacaktır. Bu yastık herhangi bir yastık olabileceği gibi bunun için çzel yapılmış ve satılan ürünler de var. Ben şahsen, hamileyken aldığım destek yastığımı kullandım. (yukarıdaki resmindekinin aynısı )
     -Meme ağzında daha 2 dakika geçmeden uyuya mı kalıyor? E zor, yorucu bir iş olduğunu kabul ettik zaten, uyuyakalması da normal. Topuğunu kaşıyın ve uyandırın. Çoğu kez kıyamadığınız için kaşımalarınızı tınlamayacak ve uyumaya devam edecek. Canını acıtmadan daha şiddetli kaşıyın. Bu ona kötülük değil, ikiniz için de iyilik. Unutmayın onun süte, sizin de boşaldıkça rahatlayan ve daha çabuk dolan memelere ihtiyacınız var.
    -Beni emzik gibi kullanıyor, emmese bile meme ağzında dursun istiyor! Heh ben de işte tam bir emzik görevi görmüştüm aylarca. Maalesef Melinda'ya yalancı emzik tutturmayı beceremedim. Daha doğrusu ilk başlarda 'emzik de neymiş? ben bebeğimi kandırmam!' diyordum. Bu sebepten yalancı emzik denememiştim bile. Ama bir süre sonra emzik yerine konmaktan usandığımda yana yakıla yalancı emziğin eline düştüm ama bu sefer de iş işten geçmişti. Melinda 'almam da almam' dedi ve yenilen ve yalancı emzik görevine devam eden ben oldum. O yüzden tavsiyemdir, yalancı emzikten faydalanın. Hem kolik sancılarıyla başa çıkarken, hem uyurken, hem ağlarken hem onda hem bunda her şeyde milyon tane faydasını göreceksiniz. Ben yanlış yaptım siz yapmayın ;)
    -Bir de her şeye rağmen maalesef süt gelmemesi ve bebeğin ememesi durumu var. Bir arkadaşımın başına geldi, göğüsleri enfekte oldu. Yaralar, acı,mastit bir yana süt gelmemesi moralini çok bozdu. Çok üzücü bir durum... Çünkü her anne bebeğini kendi besleyebilmek ister ama bazen maalesef ne yaparsanız yapın sütünüz olmayabiliyor, ya da yeterli gelmeyebiliyor. Üstüne bir de enfeksiyonla uğraşmak cabası... Süt artırmakla ilgili başka bir başlık açıp kendi tecrübelerimi paylaşacağım fakat olmuyorsa olmuyor... Yapacak bir şey yoksa mama var. Sonuçta bebek için özel formüller geliştiren buna kafa patlatıp onlarca liralık araştırmalarla mama üreten firmalar hepsi. Anne sütünün yerini elbette tutmaz ama ben şahsen annem işe başladığı için pirinç ununa inek sütlü muhallebiyle büyümüşüm ve çok şükür henüz bir arızam da yok. Benim gibi büyüyen koca bir jenerasyon var! o yüzden her şeye rağmen süt gelmemişse çok da kafayı takmamalı... Sağlıklı ve mutlu bir anne bebeğin en az anne sütü kadar ihtiyaç duyduğu şey... Unutmayın o sizin her ruh halinizi paratoner gibi çekiyor. Siz mutluysanız o da mutlu, mutsuzsanız o da mutsuz...

       Özetle her şey, 'Mutlu anneler ve mutlu bebekler ' için...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder