20 Mart 2015 Cuma

EYVAH! BEBEĞİMİN BOYNUNDAKİ O ŞİŞLİK DE NESİ?

         Melinda Hanım, benim mis kokulu tatlı böceğim 14 Mayıs 2014 de evimize hoşgeldi. ''Aman uyumuyor'', ''şimdi bu ağlama krizi de nesi?'', ''yoksa sütüm mü yetmiyor da bağırıyor?'' , ''yoksa kolik dedikleri illet bu mu?'' derken kuzucuk annesinin dar ama konforlu karnından sonra geldiği yeni evine tam alıştı, ben de acemiliğimi atıyorum havalarına girerken tarih 11 Haziran 2014 ü gösterdiği gün beni bir ağlama krizi tuttu (hoş bu ilk değildi ama en şiddetlisiydi). Neden mi? Kuzusunun kakasının kıvamını bile takip eden obsesif anne yani bendeniz (iyi ki de böyle obsesifmişim) Melişka'yı emzirirken o küçücük boynunda dev gibi (bana öyle gözüküyordu!) bir şişlik gördüm. Başını sola çevirdiğinde belirginleşen bu şişlik normal şartlarda bebişin henüz 29 günlük olduğu ve kafasını çok da hareket ettirmediğini düşünecek olursak kolay fark edilir bir şey değil aslında. Ama milimetrik tarayıcılı anne gözü (her anne 10 derece miyop olsa da bu tarayıcılara sahiptir eminim) şükür ki böyle ayrıntıları fark edebiliyor.




         O şişliği fark eder etmez aynısı acaba diğer tarafta da var mı diye kontrol ettim ve ''Aman Tanrım!- Yokdu!''. Hemen google a ''bebeğimin boynunda şişlik var'' yazdım ve sonuçlar gözlerimi sonuna kadar açılmış çeşmelere çevirdi! Adını bile anmak istemeyeceğim sonuçlar o kadar moral bozucuydu ki hemen doktorumuzu aradım. Fakat ertesi güne kadar anne nasıl bekler? İyi ki yan komşum bir çocuk doktoru :) Evine girmeden bize uğradı ve sorduğu ilk soru, ''Melinda normal doğumla mı doğdu?'' oldu. Evet Melinda normal doğum bebeği. Ve normal doğum komplikasyonlarında biri Tortikolis. Yani doğum sırasında 1000 bebekte 1 görülebilen, boyunda her iki tarafta bulunan ''sternokleidomastoid- SKMK'' denilen kasın doğum eylemi sırasında gelişen (çoğunlukla doğum hekiminin insiyatifinde olan birşey değil) kas travması ve bu travmaya bağlı ileri dönemde o kasın kısalarak yüzde asimetriye kadar gidebilen boyun eğriliği durumu(resim 1).Hangi tarafta kas kısalması varsa bebek başını o tarafa doğru yatırıyor ve suratını diğer tarafa yukarı kaldırıyor , kas da kısa olduğu için bir zaman sonra kullanılmayan taraf iyice atıllaşıyor. İlerlemiş vakalarda suratta asimetrik bir görüntü bile oluşabiliyor (resim 2).Bazı ileri tedavi edilmemiş vakalarda kısalan kasın kesilmesinden ibaret bir ameliyat bile yapılabiliyor. Konuyla ilgili ayrıntılı medikal bilgi http://www.drbulentaldemir.com/egri-boyun-tortikolis/ bu adreste gayet güzel anlatılmış.

       
       Ertesi gün olunca koşa koşa hastaneye gittik ve ultrason ile kesin teşhis konuldu. Tedavi için yapılacak en önemli şey egzersiz. Annenin bebeğine yaptırdığı bebeğin pasif olduğu egzersizler erken dönem teşhisli tortikolislerde ilk adım tedavi. Bebek biraz daha büyüyüp kafa hareketlerinde insiyatif alınca bebeğin kısalan kas tarafına yukarı doğru başını çevirmeye teşvik edilmesi lazım ; belki bir oyuncak ile dikkatini çekerek veya o taraftan seslenip size bakmasını sağlayarak. Yani mekanik olarak kısalan kas, ters istikamette gerdirilecek ve kısalan istikamette açtırılacak. Mesela sağ tortikolisde kafa sola yukarı gider. Egzersizleri kafayı sol boynu açıp sağa yukarı çevirerek yapmak lazım.Ben sağ tortikolisli Melinda'yı çoğunlukla sağ tarafına başının altına yastık koyarak yatırdım, şağ kolumun üzerinde yanağını sağ tarafını koluma koyarak boynunu açtım, doktorun verdiği egzersizleri de düzenli olarak yapmaya çalıştım. Egzersizler için de ayrıntılı bilgiyi https://www.youtube.com/watch?v=jP_jIwbeYCY burdan bulabilirsiniz.
        1 ay sonra kontrole gittiğimizde doktor ''Artık kafanızı bu tortikolis işine TAKMAYIN, çünkü ondan eser kalmamış '' deyince yaşadığım mutluluğu tarif edemem. Bebeğimin düzelmesi bir yana, ''bebeğin boynuyla bu kadar uğraşma'' laflarına rağmen obsesyonlu ısrarlarımın cevabını aldığıma da çoooook sevindim... ;)
         Sağlıcakla kalın....    
 

     

8 yorum:

  1. Merhaba benim bebegim 23 gunluk ve tortikolis var daha cok kucuk oldugu icin egzersizlerde cok zorlaniyoruz sizin bebeginiz kac aylikken teshis kondu ve 1 ay sonra duzeldi demissiniz arastirdigim kadariyla 7 8 ay suruyormus bebegimde de sag tortikolis var hep saga mi yatirdiniz yatirirken yuksek yastik mi kullandiniz normal yastik mi lutfen bir cevap alabilirsem belki bir nebze rahatlarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba esrzk,
      Öncelikle çok geçmiş olsun... Melinda'nın boynundaki şişliği ben de tam 30 günlükken fark etmiştim. Ertesi gün de dr teşhis koydu nitekim. Sonuçta bir bebeğin boynu ne kadar kalın olabilir? Orada o kocaman şişliği görünce insan birden afallıyor. Fakat sen de benim gibi şanslı annelerdensin çünkü dr lerin de söylediği tortikolis genellikle fark edildiğinde bebek çoktan 6 ayı devirmiş oluyormuş... Ve bebek daha büyük ve kafasını daha rahat hareket ettirebilir olunca egzersizleri yaptırmak daha da zorlaşıyormuş. O yüzden demesi kolay biliyorum ama öncelikle biraz sakin davranmak gerekiyor. Çünkü zaten erken teşhisle 1-0 öndesin :)
      Tortikolisde esas olan kısalan kasın gerdirilip açılması. Yani sağ tortikolisli bir bebekte yapılması gereken boynun sağ tarafındaki kasları açmaya yönelik hareketler yaptırmak- sola yatay ve sağa yukarı hareketler. Şimdi istem dışı olarak kafasını sağa eğip sola yukarı doğru tutuyordur. İşte tam da bunun tersi yönünde durmaya teşvik etmeli bebeği. Oyuncakları, renkleri, şekilleri henüz algılayamayacak kadar küçük olduğu için yani kafa çevirmede henüz özgürleşmediği için işin çoğunluğu anne babaya düşüyor. Dr nin verdiği egzersizler de temelde bu açma germeye dayanıyor. Yaptırmak başta biraz zorluyor,anne ya da egzersizi yaptıran kimse başta çekinerek yaptırıyor, ama sonradan bir cesaret geliyor,daha profesyonel ve cesur oluyorsun.Buna rağmen ben doktorun verdiği egzersizleri günde maalesef en fazla 6 kez onlar da 10 ar tekrardan yapabildim, yani toplamda 60 tekrar oldu, dr 100 demesine rağmen... yine de yetti diyebilirim. Bu egzersizlerin dışında yapılabileceklerse şöyle sıralayabilirim sana;
      1-sağ kolunun üzerine yatırıp (dirsekten altını kullanarak) boynun sağ tarafını gerdirebilirsin. http://dogummelegi.com/wp-content/uploads/2012/11/indir-2-1.jpg bu linkte tam da dediğim pozisyonda tutmuşlar bebeği. Hem bu pozisyonun bir avantajı da elin bebeğin tam karnında olduğu için olası kolik sancılarına da iyi geliyor! Artı taşıması da çok kolay...
      2- Yatakta sağına yatırarak ve boynunun altına rulo yaptığın küçük bir havluyu koyarak uyku pozisyonunu da egzersiz haline getirebilirsin. Ben Melinda'ya 2. ayından sonra yastık kullandım, çünkü en küçük bebek yastıkları bile kocaman oluyor, ve havlu yastık görevini gayet iyi görüyor. (bu arada 2. aydan sonra yastık tercihim ''thereline medikal bebek yastığı oldu ve kesinlikle çok memnun kaldım) Eğer hala sırtüstü yatırıyorsan kafasını sola çevir çünkü yatar pozisyonda sola çevirmek sağı esnetir.
      3- Bebeği kucağıma aldığımda ve bebek kafasını omzuma koymak istediğinde sol omzuma yatırdım ya da gösğüme kafasını koymak istediğinde kafasını sola yatırdım. Bu pozisyonlar sağ kaslarını kullanmasını ve esnetmesini sağlıyor. (http://www.ilkanne.com/article/1121/Bebekler-Nasil-Dogru-Sekilde-Tutulur omuzda tutuş pozisyonu)
      4-Kafasını her sağa yatırıp sola kaldırmaya meyillendiğinde tersi istikametten bir uyaranla kafasını yatırmasını engelledim.

      Bana da gittiğim çocuk cerrahi ve fizik tedavi doktorları sana denilen gibi tedavi için 7-8 aylık bir süreçten bahsetmişti. Ama çok şükür 2. ay kontrolleri için Melinda'yı rutin doktoruna götürdüğümde bu tortikolis işine artık lütfen kafayı takmayın, çünkü birşey kalmamış dedi. Umarım tavsiyelerimin faydasını görürsün ve senin melek bebeğine de kısacık bir süre tedavi için yeter, senin de oldukça ilgili ve özenli bir anne olduğunu yazdıklarından anlayabiliyorum ki bu da tedavinin yarısını halletmişsin demektir bence... :)
      Gelişmelerden beni de haberdar edersen sevinirim...
      Sağlıcakla kalın...

      Sil
  2. Yazdıklarımı birileri okur ve kendine pay çıkarabilecek bir şeyler bulabilirse ne mutlu bana... Ben de teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. iyi günler, benim çocuğumda da tortikolis var. İnşallah geçmesini bekliyoruz.. acaba şişlik için üzerine bir masaj yaptınız mı acaba? kendiliğinden mi iniyor? Bir de egzersiz için fizik tedaviye götürmüş müydüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Duhan, öncelikle çok geçmiş olsun... Çocuğunuz kaç aylık acaba?Çünkü ne kadar erken müdahale edilirse düzelme süreci de o kadar hızlı olan bir durum bu. Melinda 1 aylık iken farkketim ve akabinde hemen 'EVDE' egzersizlere başladım. Bebeğin çok küçük olması bu noktada bir avantaj olarak döndü bize zira istediğim her türlü açma germe hareketlerini (fizik tedavi doktorunun gösterdiği) Melindayı yatırır pozisyona getirip verimli bir şekilde yapabildim. 4 çeşit hareketten 10'lu seriler şeklinde 4 tur , ve günde 2 kez demişti dr. (tabi ilk gün bu kadar yoğun yapılmıyor b egzersizler gün geçtikçe artırılıyor. Egzersiz için bir fizik tedavi uzmanından yardım almadık. Hekimin gösterdiği hareketleri , söylediği miktarda evde yaptık. Onun dışında da yukarıda esrzk ya cevap olarak yazdıklarım var egzersiz dışı olarak. Masaj yaptın mı sorunuza ise şöyle cvp vereyim, çok değil. Günlük egzersiz seanslarından sonra kızım için kullandığım yağ ile yumuşak açma (boynun yattığığı yerin tersi istikametine) düzeltme hareketlerini çok şiddetli olmaksızın yapmaya çalıştım.
      Umarım tez zamanda düzelir sizin bebeğiniz de...
      Yardımcı olabileceğim başka herhangi bir konu olursa cevap vermekten memnun olurum ....
      Geçmiş olsun
      İyi akşamlar

      Sil
  4. İyi akşamlar...Benim kizimda da sol tarafında şişlik var tabiki normal doğumdan kalan bir hasar ilk bebeğim 5 yıl sonra detaviyle....Dr gittik masaj dedi sadece ama saga yatmaktan sağ kafa tarafı sola nazaran daha dik.. eğik duruyor kafası yani 😞😞😞 şimdi sis olan tarafa yatiriyorum ki kafası duzelsin.cok zor bir durum. İnşallah düzelir psikolojm çok bozuldu bu durumdan ona bakıp ağlıyorum sürekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öncelikle çok geçmiş olsun. Ki zaten geçecek emin olun :) Bebeğiniz kaç aylık yazmamışsınız fakat, yatış pozisyonuyla kafa şekli değiştiğine göre 1 yaştan küçük... Ve bu da demek ki siz de çok dikkatli bir annesiniz ve erkenden fark edip gerekli egzersizleri yapmaya başlamışsınız.Yani çoktan 1-0 öndesiniz. Sakın moralinizi çok bozup, canınızı sıkmayın çünkü illa geçecek. Sadece biraz zamana ve emeğe ihtiyacınız var. Bir anne olarak, hem de bir kız çocuk annesi olarak hissettiklerinizi anlayabiliyorum, çünkü ben de çok ağlamıştım ama inanın gerçekten bu işe eğilip mesai harcayınca üstesinden geliniyor. Çocuğun kafasını şeklinin değişmesi konusuna gelince, ben de çok hasastım bu konuda, özel bebek kafa yastıkları var onlardan alıp için rahat bir şekilde sırtüstü bile yatırdım kızımı. İsterseniz o yastıklardan edinebilirsiniz.
      Umarım en kısa zamanda siz de şifa bulursunuz. Lütfen gelişmelerden haberdar edin beni de...

      Sil
  5. Merhaba çok uzan zaman önce paylasmisiniz siz ben yeni doğum yaptım ve bebeğimde sol tarafında oldu sizin çocuğunuz duzeldimi şimdi yaklasik 5 yaşında olması gerekiyor boynunda bir hasar kaldimi cevaplarsaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil